Головна > Здоров'я > Стало відомо, коли в Україну прийде епідемія грипу

Стало відомо, коли в Україну прийде епідемія грипу

Цього року в Україні епідемія грипу почнеться із грудня. Першим очікується вірус “Miчиган”, який в першу чергу вражає людей 25-49 років.

Після нього ходитимуть ще два віруси: з січня “Гонконг” – курячий грип і з кінця лютого “Брісбан”.

Через низький рівень вакцинації від грипу в цьому році перехворіють понад 7 млн ​​українців. В першу чергу це будуть люди зі слабким імунітетом і ті, чия робота пов’язана з контактом з багатьма людьми: лікарі, вчителі, продавці та водії громадського транспорту.

До категорії людей зі слабким імунітетом відносяться діти, вагітні, люди похилого, а також люди із зайвою вагою, діабетом і серцево-судинними захворюваннями.

Найефективнішим способом боротьби з грипом є вакцинація. МОЗ уже перереєстрував чотири вакцини зі штамами вірусу, актуальними для цього сезону, а саме: Інфлувак, Інфлуенза ваксін, Джіс Флю і Ваксигрип.

Протипоказаннями при вакцинації є: алергія на курячий білок, раніше перенесена гостра полінейропатія, ознаки ГРВІ та алергічний риніт у дітей.

Щеплення можна отримати за кілька місяців до початку епідемії – з вересня-жовтня. Вакцина починає діяти через тиждень і виробляє імунітет на дев’ять місяців.

У новому епідемічному сезоні в Україні очікують новий штам грипу “Мічиган“. Він відрізняється від гострих респіраторних захворювань характерним симптомом – болем за грудиною з відчуттям дряпання. Він посилюється при кашлі. Грип визначають клінічно, а не лабораторно експрес-тестами.

Треба обережно збивати температуру тіла. Варто пам’ятати, що знижуючи показники, ми вбиваємо боротьбу організму зі збудником. Якщо інфекційний процес уже почався, його неможливо різко припинити. Він має закінчитися. Тому краще не експериментувати зі збиванням температури. Людина має бути готова, що її лихоманитиме 3-5 днів.

©

Поширити допис