Головна > Новини > Нацполіція вилучає документи в найбільших пацієнтських організаціях. Активісти заявляють про тиск з боку влади

Нацполіція вилучає документи в найбільших пацієнтських організаціях. Активісти заявляють про тиск з боку влади

Сьогодні, 11 жовтня, слідчі Головного управління Національної поліції України та Генеральної прокуратури України прийшли з ухвалою Печерського суду про вилучення документів з офісу БФ «Пацієнти України».

Згідно з ухвалою суду, документи вилучаються в БФ “Пацієнти України” та БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” для проведення позапланових податкових перевірок і ревізій, а також судово-економічної та судово-почеркознавчої експертиз.

Національна поліція та Генеральна прокуратура України звинувачують керівництво організацій у присвоєнні коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

«Ми розцінюємо такі кроки правоохоронців виключно як тиск на пацієнтські антикорупційні організації,  – стверджує Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». – Наші організації постійно проходять аудит, а на сайтах у відкритому доступі є вся фінансова звітність організації. Нас підтримують найбільші міжнародні організації, тому відкриття кримінальних проваджень проти нас – це неприхована спроба залякати та паралізувати роботу наших організацій».

Важливо відмітити, що Глобальний фонд регулярно залучає зовнішніх аудиторів для підтвердження цільового використання коштів організації. “Наші організації регулярно проходять спеціальні перевірки аудиторських компаній, саме на замовлення Глобального Фонду, і жодних порушень виявлено не було. Дивно, коли організація, яка підтримує нас фінансово – не бачить порушень у використанні своїх грошей, а українські правоохоронні органи намагаються відкрити проти нас кримінальні провадження”, – додає Стефанишина.

Активісти також пов’язують такі кроки правоохоронців з тим, що саме ці організації займалися просуванням реформи державних закупівель ліків та передачі цієї функції міжнародним організаціям. Ця реформа, за підрахунками Рахункової палати України та антикорупційних організацій, щороку заощаджує Україні до 40% державного бюджету на закупівлю ліків.

«Тендерне корито – закрито. Фармацевтична мафія втрачає мільярди на закупівлях ліків через міжнародні організації, які зараз осідають не в кишенях компаній-прокладок, а використовуються на закупівлю додаткових ліків для хворих, – розповідає Дмитро Шерембей, голова «Всеукраїнської мережі ЛЖВ». – Ми, як пацієнти, захищаємо цю реформу, щоб не дати повернутися корупційним схемам. Саме тому люди, які раніше наживалися на наших життях, задіюють весь можливий державний апарат, щоб налякати нас та заблокувати нашу роботу. Це нонсенс, коли правоохоронці закривають справи проти поплічників Богатирьової, і кидають всі свої ресурси на боротьбу з громадськими активістами».

За словами Всеукраїнської мережі ЛЖВ, вони вже отримали копії 8 судових ухвал, відповідно до яких є також відкриті кримінальні провадження по організаціям і в Службі безпеки України.

Варто відмітити, що, кошти Глобального фонду в Україні отримують 588 організацій, в тому числі 354 лікувальних заклади (СНІД-центри, туберкульозні диспансери), 124 виправні заклади та 100 НГО.

Глобальний Фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією був заснований Організацією Об’єднаних Націй у січні 2002 року для покращення фінансування національних програм, спрямованих на боротьбу зі СНІДом, туберкульозом та малярією, у країнах з недостатньою кількістю власних ресурсів.

Контактні особи

БФ Пацієнти України:

+380959346241

Olga.p@patients.org.ua

Ольга Пришко

 

ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»:

Максим Ровінський

m.rovinskyy@network.org.ua

+380502996318

©

Поширити допис