Головна > Правова допомога > Запитай у юриста: як довести стаж при втраті трудової книжки?

Запитай у юриста: як довести стаж при втраті трудової книжки?

Район.Рожище спільно з Рожищенського бюро правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

«У мене майже тридцять років стажу, а моя трудова книжка загубилась ще на попередній роботі в 90-х роках, як тепер довести стаж?», – запитує мешканка Рожищенського району Галина К.

Для початку зверніться із заявою до роботодавця, у якого Ви працювали і де була загублена трудова книжка. З’ясуйте, за яких обставин вона була втрачена.

Якщо вона була втрачена через форс-мажор, то створюється спеціальна комісія, за результатами перевірки якої складається акт. У ньому описуються всі періоди роботи, професії та тривалість трудового стажу. Самому працівникові видається дублікат.

Якщо ж книжка втрачена через халатність роботодавця, то його притягнуть до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Загроза штрафу може змусити несумлінного роботодавця повернути книжку, якщо він хотів її використати в своїх цілях.

Якщо вашого роботодавця вже не існує, тобто компанія чи підприємство ліквідовані, то потрібно направити запит в архів, де зберігаються документи цієї організації. Архів видасть довідку, яка буде одним із документів, які підтвердять ваш стаж. Якщо ж відомостей немає, то можна звернутися в суд, привести двох свідків і представити документи, які можуть хоч якось підтвердити ваші слова, для прикладу, довідки з Управління пенсійного фонду.

©

Поширити допис