Головна > Законодавство > Чи допоможе новий закон одиноким мамам

Чи допоможе новий закон одиноким мамам

В Україні 600 тисяч проваджень щодо несплати аліментів. З них понад 90 тисяч стосуються несплати аліментів протягом більше ніж 6 місяців. Міністр юстиції Павло Петренко ініціював кампанію «чужих дітей не буває», мета якої – скорочення кількості виконавчих проваджень, адже це питання перебуває на контролі у міністра.

Ця ситуація потребувала реакції від Міністерства юстиції України. Багато із впливових громадян України використовували свій стан з метою несплати аліментів. Таких проваджень було близько 2 мільйонів. Зараз у нас уже немає «священних корів». Депутати вже сплачують аліменти також, – розповідає начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко.

6 лютого набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який, напевно, є найбільш обговорюваним за останній час. Саме за нього активно закликала депутатів голосувати Сніжана Єгорова, та протестуючи проти нього, містом бігав оголеним її колишній чоловік Антін Мухарський.

 

Не сплатив аліменти – не поїдеш за кордон

Завдяки зазначеному Закону значно спрощується процедура покарання тих, хто не сплачує аліменти.

Ключовими змінами є те, що не потрібно чекати рішення суду, щоб установити певні обмеження для злісного неплатника аліментів. Державні та приватні виконавці самостійно зможуть накладати обмеження щодо виїзду за кордон боржника. Раніше це робилось лише через суд. Так само встановлюються й інші заборони: заборона на керування автівкою та на користування зброєю. Такі заборони накладатимуть, коли сукупний розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, – розповідає Станіслав Ігорович.

Ще одним інструментом боротьби із злісними неплатниками аліментів будуть соціальні роботи. Їх призначатимуть на 120–240 годин.  А частину зарплати за таку працю нараховуватимуть дитині. Дійсно, у великих містах існує дефіцит некваліфікованих кадрів, немає кому сніг розгрібати, прибиральники також у дефіциті. Непоодинокі випадки, коли несплату аліментів боржник мотивує відсутністю грошей через відсутність роботи. Тож соціальні роботи допоможуть вирішити цю проблему.

 

Відпочити з дитиною

Ще одним болючим питанням для розлучених жінок є відпочинок з дитиною за кордоном. Так, згідно з чинним законодавством потрібно отримати нотаріально завірений дозвіл від батька дитини. Часто горе-тато або відмовляється надавати такий дозвіл через помсту колишній дружині, або шантажує, щоб вона відмовилась від аліментів. Тобто жінка опиняється у заручниках свого колишнього чоловіка: дитину він не утримує, проте навіть мама, яка організовує та оплачує дитині цю поїздку, не може її здійснити.

Новим законом це питання вирішене. Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, має право самостійно вирішувати, чи їхати за кордон, за умови, якщо колишній чоловік має борг за аліменти сукупний розмір якого перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. Для цього потрібно отримати довідку у виконавця. Злісний неплатник аліментів не має права впливати на те, їхати його дитині за кордон чи ні, – зазначає Станіслав Куценко.

Однак у новому законі фраза: «Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України» означає, що батьки повинні були встановлювати місце проживання дитини через суд. Хоча це відбувається в незначній частині розлучень. Як правило, через суд батьки розлучилися, і дитина автоматично залишається з мамою. Що в такому випадку робити? Адже суди, на яких встановлюється місце проживання дитини, є складними, тривалими і, як правило, діють за участі представника органів опіки. Станіслав Куценко обіцяє, що закон вирішить цю проблему, але як саме, поки що невідомо.

Будуть розроблені певні підзаконні нормативно-правові акти, які знімуть це питання, – обіцяє Станіслав Ігорович.

Адвокат Іван Ліберман вбачає як один із варіантів у ситуації, що зараз склалася з виїздом за кордон неповнолітніх, – подавати до суду на встановлення факту проживання дитини з матір’ю. За словами адвоката, таке рішення можна отримати протягом 3 днів, і воно не потребує участі органів опіки.

 

Сумні історії

Анна Вощінкіна сама виховує сина Тимура, дитину з особливими потребами. Коли малюку було 7 місяців, жінка розійшлася з батьком хлопчика, відтоді виховання дитини повністю лягло на плечі матері. Батько хлопця аліменти не сплачує, з дитиною не спілкується. Декілька років тому Анна, психолог за фахом, виграла грант на навчання в Ізраїлі і мала змогу взяти туди на реабілітацію дитину. Проте на виїзд сина за межі країни дозвіл тато не дав, шантажуючи Анну, щоб відмовилась від аліментів.

У такому випадку за новим Цивільним процесуальним кодексом можна звертатись до суду і просити дозволити виїхати з дитиною за кордон без дозволу батька. Але суд потрібно переконати, що така поїздка є необхідною дитині, – пояснює Іван Ліберман.

Аліменти Анна так і не отримує, адже за рішенням суду батько має сплачувати певний відсоток від зарплати. Зараз він офіційно не працює і аліменти не сплачує. Виконавче провадження знаходиться у виконавчій службі Дарницького району, але поки що допомоги від посадовців жінка не побачила.

До речі, також виникли проблеми з реєстрацію дитини. Коли жінка вирішила зареєструвати сина у власній квартирі, знадобився дозвіл на це батька дитини, який, знов таки, він не хотів надавати.

А от Анна Курманчук з Володарки не отримує аліменти на сина від колишнього чоловіка вже 11 років. «Посилали» жінку від виконавчої служби у Володарці, де вона мешкає, до виконавчої служби у Тетіївці, де мешкає її колишній чоловік. Сума заборгованості – 60 тис. грн. Колишній чоловік відсидів два роки у в’язниці за несплату аліментів. Але гроші не почав перераховувати на дитину. Тому Анна вважає, що примусові соціальні роботи є гарним виходом із ситуації, що склалася.

«Вечірка» й надалі відстежуватиме ситуацію з новим законом, на який покладають сподівання тисячі українських мам.

©

Поширити допис