Головна > Правова допомога > Порядок призначення надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю

Порядок призначення надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю

Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не зареєстровані як суб’єкт підприємницької діяльності, не перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні, не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю.

У разі працевлаштування особи, яка фактично здійснює догляд за дитиноюдитиною з інвалідністю (крім одиноких матерів, одиноких батьків дітей-осіб з інвалідністю та одного з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікунів, піклувальників дитинидитиною з інвалідністю підгрупи А), виплата надбавки на догляд припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому відбулося працевлаштування. У разі одержання у зв’язку з цим зайвих сум надбавки одержувачі повинні відшкодувати органам соціального захисту населення надміру виплачені суми.

Якщо фізична особа не повернула добровільно надміру виплачені суми, вони стягуються в судовому порядку на підставі заяви органу соціального захисту населення, що призначив надбавку.

Світлана Созонік, заступник начальника управління
соціального захисту населення

©

Поширити допис