Головна > Новини > ХПГ одержало чергову перемогу у ЄСПЛ

ХПГ одержало чергову перемогу у ЄСПЛ

ХПГ одержало чергову перемогу у ЄСПЛ, але навіть переможне рішення не викликає радощів

07 березня 2019 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі «Король та інші проти України» (case of Korol and Others v. Ukraine, no. 504503/08, 07 March 2019). Результатом цього рішення стало присудження матеріальної компенсації особам, чиї права були порушені в результаті ігнорування державними агентами України положень національного законодавства, Європейської конвенції з прав людини та багатьох інших міжнародних документів.
Адвокат ХПГ – Василий Мельничук (Vasyl Melnychuk), представляв інтереси одного з заявників – Жукова С.І. Команда ХПГ вітає свого колегу з черговою перемогою та бажає подальших успіхів та натхнення!!!
Та не дивлячись на перемогу, залишається гіркий осад, у зв’язку з наступним.
У вищезгаданому рішенні об’єднані заяви восьми осіб, які отримувались в місцях позбавлення свободи. Спільною рисою цих заяв стало ненадання необхідного лікування й медичної допомоги засудженим, що визнається знущанням та жорстоким поводженням (стаття 3 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини), хоча заявники скаржились і на інші порушення.
Здавалось би нічого незвичайного, проте, якщо поглянути на саме рішення, то стає зрозумілою трагічність ситуації, що склалась в Україні.
По-перше, Європейський суд вже навіть не розглядає скарги про ненадання необхідного лікування та знущання над людьми в установах виконання покарань індивідуально. Наведене свідчить про те, що судді Європейського суду вже звикли до того, що в Україні такий стан речей – норма. Більше того, такі скарги об’єднуються в одному рішенні, як резонансні рішення «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України» (в цих рішеннях об’єднані тисячі скарг невиконання судових рішень).
По-друге, якщо поглянути на роки подання цих скарг, а саме: 2008, 2009, 2010, 2016 та 2017, то стає зрозуміло, що ситуація в нашій країні не має навіть тенденції до покращення. Все стабільно – над людьми знущаються та не надають необхідного лікування важко хворим.
По-третє, хоча можливо це й не зовсім етично в питаннях, де йде мова про знущання над людьми, але цей аспект також є вагомим. Мова йде про колосальні суми справедливої сатисфакції (компенсації заявникам), які щороку закладаються та відраховуються з державного бюджету України на користь скаржників. А в свою чергу державний бюджет наповнюється не з кишень тих державних агентів, які вчиняють порушення прав інших людей, а з кишень всіх українців.
Насправді, тема катувань в українських в’язницях така ж традиційна, як ціни на газ і корупція, і ефективних заходів щодо вирішення цієї проблеми, також ніхто не вживає.
Беспала Т.

Джерело

Поширити допис