Головна > Новини > Марш Свободи: як у Києві вимагали декриміналізувати коноплю

Марш Свободи: як у Києві вимагали декриміналізувати коноплю

У суботу під стінами Будинку уряду зібралося кілька сотень прихильників декриміналізації канабісу. Свою акцію активісти назвали “Марш Свободи”, повідомляє кореспондент “Українського інтересу”.

Учасники висунули низку вимог до влади. Так, вони закликають не засуджувати людей за зберігання невеликих кількостей коноплі для власного використання без мети збуту. Окрім того, активісти вимагають врегулювати законний доступ до медичного канабісу для українських пацієнтів. Зокрема йдеться про право медичних та наукових організацій використовувати активні компоненти коноплі для досліджень та лікування таких хвороб як епілепсія, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), хворобу Альцгеймера.

Також учасники “Маршу” очікують змін щодо мінімального допустимого порогу, після якого починається кримінальна відповідальність. Тобто зараз людина, яка має із собою до п’яти грамів канабісу, буде відповідати адміністративно, в іншому випадку – за карним кодексом.

Прес-аташе “Маршу” Тарас Ратушний навів статистику Вищої судової адміністрації: у 2016 році за збут наркотиків винесли 729 вироків, за зберігання без мети збуту – 6997, з яких понад п’яти тисяч – за зберігання незначних кількостей.

Організатори кажуть, що правоохоронні органи не можуть впоратися з серйозними злочинами, зокрема, в організованій наркоторгівлі, бо їм не вистачає ресурсів. Якщо ж декриміналізують канабіс, це розвантажить систему.

Цікаво, що у квітні 2017 року вітчизняні вчені звернулися до уряду, вимагаючи врегулювати наукові дослідження терапевтичної дії коноплі та її активних компонентів. Під цим зверненням підписалися академікі НАН України, доктори медичних наук, кандидати. Наразі це звернення підтримали понад 40 українських науковців.

На київський Марш Свободи також завітали іноземці. Гості з Канади розповіли “Українському інтересу”, що прийшли сьогодні підтримати своїх друзів, бо вони чули багато жахливих історій, як молоді люди опиняються у в’язницях через незначні кількості коноплі для власного вживання.

А поляк Анджей Долецький, який у Польщі також бореться за декриміналізацію коноплі, зазначив, що “без вільної рослини не буде вільної України”. За його словами, наші дві країни мають спільні проблеми у цій сфері. Поляки також виходять на такі акції, одночасно лобіюючи ініціативу в Сеймі.

Долецький додав, що у Польщі вже набув чинності закон про продаж медичної марихуани, але по факту, коли пацієнт приходить до аптеки, то не може її купити – марихуани нема.

Організатори “Маршу Свободи” змогли передати лист зі своїми вимогами в Кабмін. Представники уряду, зі свого боку, пообіцяли у понеділок зареєструвати документ.

Також організатори повідомили про початок довготривалої всеукраїнської кампанії під хештегом “коноплілікують”.

©

Поширити допис