Головна > Здоров'я > 28 липня відмічається Всесвітній день боротьби з гепатитом

28 липня відмічається Всесвітній день боротьби з гепатитом

28 липня відмічається Всесвітній день боротьби з гепатитом – захворювання, на яке страждають близько 500 мільйонів людей у світі. Захворіти на гепатит може будь-хто, незалежно від способу життя. Безліч людей навіть не підозрюють про це, і не тільки не лікуються самі, але й стають джерелом зараження для оточуючих. Причина цьому – низька інформованість про гепатити і, як результат, несвоєчасна діагностика. Тому до вашої уваги представляємо 10 міфів про гепатити, обґрунтовані експертом CMD Михайлом Лебедєвим:

📌Міф 1. Гепатит С – хвороба маргінальних верств суспільства

Вірус гепатиту С передається парентеральним шляхом, тобто через контакт з кров’ю вже інфікованої людини. Тому в зоні ризику виявляються такі звичайні маніпуляціі, як манікюр чи гоління, виконані нестерильними інструментами. Контакт з неперевіреними препаратами крові та нестерильним медобладнанням – ще одна зона ризику, хоча й вірогідність зараження таким шляхом сьогодні досить низький.

📌Міф 2. На гепатит хворіють лише ВІЛ-інфіковані

Вірусній гепатит і ВІЛ-інфекція – абсолютно різні захворювання, схожі лише за шляхом передачі – через кров. Саме тому у людини з групи ризику часто діагностують обидві ці хвороби, що називається коінфекцією.

📌Міф 3. Гепатитом можна
заразитися через побутові предмети

Дивлячись яким. Існує вірусний гепатит А (більш відома як хвороба Боткіна), яка дійсно може передаватися через побутові предмети. Хронічний перебіг захворювання не встановлено, як правило, хворі одужують без серйозних наслідків. А гепатити В і С, як було згадано вище, мають парентеральний шлях передачі, що робить неможливим ризик заразитися від інфікованої людини, яка потиснула вам руку.

📌Міф 4. Гепатити В і С невиліковні

Не зовсім так. Сьогодні гепатит С – єдине хронічне вірусне захворювання, яке може бути повністю вилікованим, але , нажаль, навіть повне одужання не гарантує, що людина не заразиться знову. Гепатит В ж насправді неможливо вилікувати, але можна захистити себе за допомогою сучасних вакцин.

📌Міф 5. Якщо в крові виявлені антитіла до вірусу гепатиту С – людина хвора

Антитіла до вірусу гепатиту С можуть вказувати не тільки на те, що хвороба перейшла у хронічну стадію, адже вони залишаються в крові і після того, як людина перенесла гостру форму гепатиту й одужала. Також є можливість помилково позитивного результату, що потребує перевірки.

📌Міф 6. Щеплення від гепатитів А и В захищає від гепатиту С

У різних видів цього захворювання різні збудники, шляхи передачі та методи профілактики і лікування. Тому немає універсальної панацеї від усіх видів.

📌Міф 7. Після потенційно небезпечної події необхідно одразу здати аналіз, щоб виявити зараження
Ні, виявити захворювання одразу після зараження практично неможливо. Для первинної діагностики гепатитів зазвичай призначають аналізи, які визначають реакцію імунної системи організму. А вона виникає приблизно через 2,5-3 місяця після зараження, іноді пізніше.

📌Міф 8. Якщо у жінки гепатит, вона не може народжувати

Хронічний вірусний гепатит не є перешкодою для материнства. Плід надійно захищений від вірусу і дитини народиться здоровою, навіть якщо жінка інфікована. Інфікування вірусом на пологах відбувається лише в 5 % випадків. Щоб знизити ризик зараження гепатитом В, рекомендується зробити щеплення дитині протягом 24 годин життя.

📌Міф 9. Головна ознака гепатиту – пожовтіння шкіри і склери очей. Якщо цього немає, можна не хвилюватися

Жовтяниця – лише один з можливих, але необов’язкових симптомів гепатиту. До 80 % людей при первинному інфікуванні немає симптомів. Зараження найчастіше супроводжується неспецифічними проявами, характерними для будь-якого інфекційного захворювання – головним болем, втомою, підвищеною температурою.

📌Міф 10. Вилікувати гепатит можна тільки за допомогою гепатопротекторів і дієти.

Нажаль, це неможливо. Навіть ведучи здоровий образ життя, вірус продовжить руйнувати печінку.

Не варто боятися здавати аналізи на гепатит. Вчасно виявити інфекцію означає зробити перший крок до перемоги над нею.

Джерело: http://bit.ly/2Ae4FcU

Підготувала: Karina Kara

Поширити допис