Головна > Здоров'я > Вагітність: облік в Жіночій консультації

Вагітність: облік в Жіночій консультації

Кожна майбутня мама повинна знати, що вагітність передбачає не тільки виношування дитини, а й знання прав і обов’язків майбутньої мами, пов’язаних з постановкою на облік в Жіночу консультацію (ЖК).

1. Права майбутніх матерів при постановці на облік в ЖК регулюються Наказом від 15.07.2011 № 417 «Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні».

2. Постановка на облік жінки у зв’язку з вагітністю проводиться в ЖК за місцем проживання (згідно ст. 35 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я»). При постановці на облік прописка не має значення, і жінка має право самостійно обирати, до якої ЖК ставати на облік.

Вагітна також повинна знати, що при постановці на облік в ЖК всі благодійні внески повинні вноситися на добровільній підставі не залежно від того, чи є у Вас місцева прописка чи ні (Постанова від 4 серпня 2000 р. N 1222 «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування»).

3. За весь період вагітності, під час якого жінка перебуває на обліку в ЖК, лікар несе за неї відповідальність.Відповідальність за майбутню маму і майбутню дитину лікар перестає нести тільки в разі невиконання жінкою приписів лікаря (п.3 ст. 34 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я»).

4. Стати на облік по вагітності необхідно в терміні вагітності до 12 тижнів. При постановці на облік заповнюється вся необхідна документація, збирається анамнез і визначається обсяг лабораторних досліджень.

При цьому лікар заповнює:

• форму № 111/о «Індивідуальна карта вагітної і породіллі»
• форму № 113/о Обмінна карта». Останній документ повинен видаватися вагітній на руки.

Обмінна карта є дуже важливим документом майбутньої мами, який може допомогти при будь-якій екстреній ситуації і прийняти правильне рішення при пологах. В обмінній карті вказуються всі результати аналізів, УЗД, тестів, описується специфіка перебігу вагітності.

5. При постановці на облік обов’язково проводиться загальний огляд вагітної та акушерське обстеження. Крім цього, лікар направляє вагітну на здачу загального аналізу сечі, клінічного аналізу крові, аналізу на визначення групи крові, резус -фактора, бактеріоскопічного аналізу мазків піхви, аналізу крові на сифіліс та ВІЛ.

6. Також вагітна направляється на огляд до інших фахівців (стоматолога, ендокринолога, хірурга, ЛОРа та ін.)

Після постановки на облік лікар призначатиме планові огляди вагітної, які в жодному разі не можна пропускати.

Джерела:
https://bit.ly/2OIdwWA
https://bit.ly/2AXHRwy
https://bit.ly/2z5hQKx
https://bit.ly/2zJkzIU

Автор: Svitlana Diachenko

Джерело

Поширити допис