Головна > Новини > Патрульні залишили чоловіка в наркотичному сп’янінні на вулиці, де він помер від холоду. Справу розслідує ДБР

Патрульні залишили чоловіка в наркотичному сп’янінні на вулиці, де він помер від холоду. Справу розслідує ДБР

Державне бюро розслідувань оголосило підозру за статтею про перевищення службових повноважень патрульним, які взялися доправити чоловіка під дією наркотичних речовин додому, але не довезли, залишивши на вулиці, де він помер від переохолодження.

Про це 22 лютого повідомила прес-служба патрульної поліції України. 

За даними прес-служби, 17 лютого поліція отримала дані про порушення громадського порядку в одному з районів Києва. На місці події працівники поліції виявили агресивно налаштованого молодого чоловіка.

“Чоловік поводив себе неадекватно та, ймовірно, перебував під дією токсичних або наркотичних речовин. В свою чергу патрульні спробували затримати порушника, однак останній почав чинити їм опір. Патрульні застосували спецзасоби та кайданки”, – йдеться в повідомленні.  

Поліцейські запевняють, що відразу після затримання вони викликали швидку медичну допомогу. Зрештою вони вирішили відвезти чоловіка до Вишгорода, де він проживав. Однак через те, що він постійно намагався вийти з машини та не бажав їхати додому, його висадили на під’їзді до Вишгорода.

Вранці перехожі знайшли труп молодика. Згідно з попереднім висновком судово-медичного спеціаліста, чоловік помер від переохолодження.

Про подію проінформована служба внутрішньої безпеки Нацполіції, а матеріали події надіслали Державному бюро розслідувань (ДБР). Трьом поліціянтам ДБР за погодженням з Генпрокуратурою повідомило про підозру. Правоохоронцям інкримінують перевищення службових обов’язків, яке призвело до тяжких наслідків у вигляді смерті потерпілого (за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади. 

Подію обговорили під час конференції “Безпечна громада”, яку 25 лютого організувала громадська організація “Інститут миру і порозуміння”, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Так, речниця патрульної поліції Чернігова Аліна Палуб, яка раніше виконувала обов’язки патрульної поліціянтки і мала подібний випадок, вважає, що правоохоронці залишили людину в небезпеці:

“Як випливає з фабули повідомлення, це було безпідставне, поза межами компетенції, полишення людини в небезпеці. Ми, як поліцейські, не маємо права залишити людину в небезпеці”.

Водночас вона повідомила, що, відповідно до ст. 35 закону про Нацполіцію, правоохоронці мають право застосувати кайданки. Це обмежує людину в русі, щоб вона не могла завдати шкоди собі та іншим. За її даними, у разі порушення громадського порядку з боку психічно неврівноважених громадян у Чернігові викликають спеціальну медичну бригаду. 

“На виклик приїжджають чотири медбрати, які також можуть обмежити рух людини. У супроводі поліції такого громадянина доставляють до спеціалізованого закладу”, – повідомила вона. 

Менеджерка програми “Громадське здоров’я” міжнародного фонду “Відродження” Олена Кучерук переконана, що в Україні немає жодного закладу, куди таких громадян можна було б доставити. 

“Це не функція швидкої. І в умовах реформованих закладів охорони здоров’я швидкі будуть правими, якщо відмовлятимуть у прийомі таких громадян. В Україні немає жодного профільного закладу, куди б людину в такому стані можна було б доставити. Аби потрапити в спецзаклад, треба ще заслужити. У лікарів суворі критерії прийому таких пацієнтів. Просто так з вулиці не можуть доставляти”, – наголосила експертка. 

Вона переконана, що ситуація показала неузгодженість між різними публічними сервісами, і розповіла про досвід Полтави. 

У цьому місті поліціянти були занепокоєні тим, що за відсутності витверезників не було жодного закладу, куди б вони могли доставляти громадянина.  

“На зустріч їм пішла наркологія, відкривши відділення для таких людей. Тепер поліція щаслива: вони здали людину медику, який знає, що застосувати, і вранці вона при свідомості, відносно здорова і жива. Такі ситуації – спільна відповідальність державних органів. У зміненому стані свідомості може опинитися будь-хто. Давайте не забувати: у різних компаніях в алкогольні напої можуть підсипати різні субстанції, і людина може опинитись у тяжкому стані. Якщо в суспільстві є спільна відповідальність, то у неї є шанс на життя. Якщо ж немає, він значно зменшується”, – наголосила Олена Кучерук. 

Джерело    

Поширити допис