До уваги спільноти

Підійшов час чергового засідання Національної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу (далі – Нацрада),

Всі три основні реципієнти гранту ГФ будуть звітувати по результатах реалізації, як відповідних компонентів Програми ГФ (друге півріччя 2018 року), і в це ж питання (Питання 3 порядку денного) «заховане» звітування по виконанню «Плану Переходу» (від донорського на державне), що на мій погляд є найважливішим і мало б бути питанням №1 і йти окремо, адже по всім взятим на себе зобов’язанням та дедлайнам щодо переходу життєво-важливих для нас послуг Зменшення Шкоди, або повна тиша, або строки виконання пропущені – ключовий нормативний акт Кабміну не прийнятий, конкурс на закупівлю послуг ЦГЗ не оголошений! Отже з вашого дозволу, хочу озвучити це Секретаріату Нацради та на самому засіданні, якщо нічого не зміниться (реальну картинку ви знайдете в додатку). Вийшло оголошення ЦГЗ, але (увага!), тільки по одному регіону (Вінницька область), а не по всій Україні, як це мало бути.

Питання 2. Про проекти актів Верховної Ради України щодо стратегії державної політики у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів на період до 2030 року та Кабінету Міністрів України щодо затвердження плану реалізації державної політики у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2019–2021 роки. – це саме ті документи, які мають прийти на заміну екс-Нацпрограми з ВІЛ 2014-2018, яка успішно регулювалась Законом України, а тепер воно розійшлося на два різних документи, які фактично ще не прийняті, хоча вже пройшло пів 2019 року, а ми в різних групах давали безліч різних пропозицій. Добре те, що, наприклад по нашому зауваженню в Стратегії «ціль по ЗПТ» в 2030 році змінили з 15% на 40% від оціночної кількості опіоїдних СІН, як це рекомендовано міжнародними прогресивними керівництвами (а не від диспансерної групи як це було раніше, з-за чого охоплення людей ЗПТ не відповідало реальним потребам).

4. Розгляд та схвалення оціночної чисельності ключових груп населення з ВІЛ та оціночної чисельності людей, які живуть з ВІЛ – це скоріше до вашого відома, так як виходячи з цих цифр потім розробляються програми для СІН та інших спільнот та виділяється відповідне фінансування. Свіжа оціночна кількість СІН в Україні – 350 000 людей.

6. Розгляд Положення про міжконфесійний ресурсний центр, Положення та рекомендованого складу робочих груп щодо

декриміналізації спільноти секс-працівників та спільноти людей, які вживають наркотики. – в частині яка стосується Групи з Декриму ЛВН, це саме те ключове для нашої спільноти питання, яке було мною ініційоване, успішно проведене через Комітети та буде фінально затверджуватися на Нацраді для чергової спроби змін Таблиць Граничних розмірів наркотиків, психотропів та прекурсорів.

І нарешті питання 7.3. Розгляд та затвердження проектів Стратегії з комплексної відповіді на бар’єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування ВІЛ та туберкульозу до 2030 року та Стратегічного плану з комплексної відповіді на бар’єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування ВІЛ та туберкульозу на 2019–2022 роки. – це Документи, які теж є ініціативою/умовою ГФ для України, як однієї з 20 країн в світі де ГФ має фокус на ситуації з «правами людини».

Всі документи/матеріали по засіданню лежать тут.

transition_as-of-16.05.2019_2

Поширити допис