День прав людини.

Саме таке гасло є головним у «День прав людини» в 2020 році. Цей день вже 71 рік поспіль відзначають у світі 10 грудня.

Ще у 1950 році, на 5й сесії Генеральної Асамблеї ООН, з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини, як до загального ідеалу для всіх людей і народів було прийнято резолюцію A/RES/423 (V), що закликала усі держави та зацікавлені сторони, прийняти 10 грудня кожного року, як День прав людини, відзначати це свято в пам’ять ухвалення Загальної декларації прав людини Генеральною Асамблеєю 10 грудня 1948 року та примножувати свої зусилля в цій галузі прогресу світової спільноти.

Декларація, на користь якої проголосувало 48 країн і 8 утрималися, була проголошена Генеральною Асамблеєю «завданням, до виконання якого повинні прагнути всі народи та держави», до якої кожна людина і суспільство повинні «прагнути шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального та ефективного визнання і реалізації»

Не дивлячись на те, що хоч Декларація і містить широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурніх та економічних прав, вона не є документом обов’язкового дотримання, але вона посприяла введенню більш ніж 60 інструментів в галузі прав людини. Саме на її основі було сформовано єдиний міжнародний стандарт в галузі прав людини. Загальне визнання усіма країнами-членами ООН базових прав людини, закріплених у Декларації, сприяє підвищенню її впливу та підкреслює значимість прав людини у нашому житті.

Щороку цей день має свою певну тематику на якій фокусується. Цього року тема Дня прав людини пов’язана з пандемією COVID-19 і орієнтована на потреби більш ефективного відновлення за рахунок забезпечення центральної ролі прав людини в заходах, які здійснюються у цій галузі. Головні заклики до дії у цьому році :

  • Ліквідація будь-яких форм дискримінації;
  • усунення нерівності;
  • заохочення до участі та солідарності;
  • сприяння сталому розвитку.
День прав человека. Обращение Генсека ООН Антониу ГутерришаДень прав человека. Обращение Генсека ООН Антониу Гутерриша

«Пандемія COVID 19 підтвердила дві фундаментальні істини про права людини. Перш за все порушення прав людини шкодять нам усім. Пандемія COVID 19 завдала не співрозмірний вплив на вразливі групи, в тому числі працівників, які перебувають на передньому краї боротьби, людей з інвалідністю, людей похилого віку, жінок і дівчаток, меншини. Вона досягла таких масштабів тому, що злидні, нерівність, дискримінація, руйнування нашого природного середовища та інші наслідки недотримання прав людини зробили наші суспільства надзвичайно крихкими.

У той же час пандемія підриває права людини, створюючи привід для прийняття жорстких заходів в галузі безпеки та репресивних заходів, які обмежують громадянський простір і свободу ЗМІ.

Друга істина, що підтверджена пандемією, полягає в тому, що права людини універсальні та захищають нас усіх. Аби реагування на пандемію було дієвим, воно повинно засновуватися на солідарності та співпраці. Підходи, що спричиняють розкіл, авторитаризм та націоналізм безглузді у боротьбі проти глобальної загрози. У центрі зусиль боротьби з пандемією та відновленні після неї мають бути люди та їх права. Щоб перемогти цю пандемію та захиститися в майбутньому, нам необхідні універсальні, засновані на правах людини системи, такі як всезагальна охорона здоров’я.

В моєму Заклику до дії в галузі прав людини підкреслюється центральна роль прав людини у реагуванні на кризи, забезпечення гендерної рівності, суспільної участі, кліматичної справедливості та стійкого розвитку. В день прав людини та кожен день давайте рішуче діяти спільно, ставлячи на перше місце права людини, аби оговтатись від пандемії COVID 19 й побудувати краще майбутнє для всіх.»
сказав у своєму відеозверненні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Ми досягнемо загальних глобальних цілей тільки в тому випадку, якщо зможемо:

  • створити рівні можливості для всіх;
  • усунути недоліки, які виявлені під час пандемії
    COVID-19 та сприяють поширенню інфекції;
  • застосовувати стандарти прав людини для боротьби з вкоренілими і систематичними міжпоколінними проблемами нерівності, ізоляції та дискримінації.

БО «ВСЕУКРАЇНСЬКА ЛІГА «ЛЕГАЛАЙФ»  приєднується до боротьби  за права людини та закликає поважати права кожного!

Поширити допис