Головна > Архівний > Щодо декриміналізації споживачів наркотиків в Україні

Щодо декриміналізації споживачів наркотиків в Україні

Все, що ви не знали про криміналізацію споживачів наркотиків в Україні?!



Важливі цифри сухої державної судової статистики за результатами аналізу Альянс громадського здоров'я Alliance for Public Health

У 2016 році в українських тюрмах та СІЗО перебувало майже 7 тисяч людей… кожна десята людина в українській тюрмі знаходиться там за скоєння злочинів, пов'язаних з наркотиками! 



Йдемо далі…



Кількість засуджених за всі наркозлочини (ст. 305-320 КК України) в Україні за останні 4 роки зменшилася майже у 3 рази! За цей же час кількість засуджених за зберігання наркотиків (ст. 309 КК України) зменшилася у 2,5 рази.



Приймаємо до уваги фактор анексованого Криму і неконтрольованої частину сходу (тобто у 2014-2016 роках статистика у будь-якому випаду має показувати суттєве зниження)



АЛЕ… ВАЖЛИВО!



За останні 2 роки питома вага засуджених за зберігання наркотиків (ст. 309 КК) вперше за всю історію спостережень стрибнула аж на 10 % (з 67 % у 2014 до 77 % у 2016 році)!



Отже, правоохоронцями у 3/4 випадків переслідуються громадяни, які "незаконно зберігають наркотики", а не представники організованого наркобізнесу! ( Ківа Ілля великий "прівєт")!



Йдемо далі…



72,5 % засуджених за зберігання наркотиків отримали судовий вирок за ч.1 ст. 309, тобто за зберігання наркотиків у кількості, за яку в цивілізованих європейських країнах кримінальної відповідальності не наступає. А в Україні за цією частиною світить до 3-х років позбавлення волі!



Нагадаємо, що "порогові розміри" опіоїдів, за зберігання яких можна отримати тюремне ув'язнення в Україні у 200-600 разів (!!!) нижчі, ніж у розвинутих країнах Європейського Союзу!



Навіть у Росії (яка ніколи не славилася гуманною наркополітикою) рівень криміналізації споживачів опіоїдних наркотиків рівно у 100 разів нижчий!



А тепер УВАГА! Головне!



Кому і за яку кількість наркотиків сидіти в тюрмі в Україні визначають не Верховна Рада, не Генеральна прокуратура, не МВС чи Нацполіція, не СБУ… "порогові розміри" наркотиків встановлює… Міністерство охорони здоров'я України!



Отже, шановна пані Ulana Suprun має знати, що за темпи зростання епідемій ВІЛ-інфекції та вірусного гепатиту С серед 345 тисяч наркозалежних людей в Україні відповідає саме очолюване нею відомство, тому не варто нарікати на "правоохоронців". Міністерство охорони здоров'я України ( МОЗ ) має внести зміни до свого Наказу № 188 від 2000 року аби привести пороги притягнення до кримінальної відповідальності до європейських норм та здорового глузду!



І це аж ніяк не залежить від термінів проведення медичної реформи в державі!



Чи будемо очікувати на сумні цифри судової та епідеміологічної статистики 2017 року???



Інформація підготовлена на основі зробленого Альянс громадського здоров'я Alliance for Public Health аналізу Єдиного державного реєстру судових рішень щодо кримінальних правопорушень, пов'язаних з наркотиками у 2016 році та постеру «Позитивна динаміка чи реальна ситуація з декриміналізацією наркоспоживачів в Україні?

 

(автори:  Павло Скала (Pavlo Skala) Andrey Tolopilo Natalija Kravchenko), представленого нещодавно на Міжнародній конференції зі зменшення шкоди у Монреалі (14-17 травня 2017 року)

Поширити допис