Головна > Правова допомога > Ухвалено обвинувальний вирок у справі стосовно працівниці поліції за фактом перевищення службових повноважень

Ухвалено обвинувальний вирок у справі стосовно працівниці поліції за фактом перевищення службових повноважень

26 березня 2019 року Зарічним районним судом м. Сум ухвалено обвинувальний вирок стосовно колишньої патрульної поліцейської. Жінка обвинувачується у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством (частина друга статті 365 Кримінального кодексу України).

Жінці призначено покарання у вигляді 3-х років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах пов’язані з виконанням функцій представника влади строком на 3 роки, з позбавленням спеціального звання «лейтенант поліції».

Мова йде про резонансну подію, що відбулась 13 травня 2018 року. Тоді патрульні поліцейські о 17:40  отримали повідомлення про те, що біля одного з будинків по вул. Олександра Аніщенка в м. Суми на лавці лежить чоловік у нетверезому стані. Громадянка К. обвинувачується в тому, що прибувши за вказаною адресою та будучи інспектором роти батальйону Управління патрульної поліції в Сумській області застосувала до чоловіка, який не чинив опір, заходи фізичного впливу. Зокрема вона наносила чоловікові удари ногою по правій гомілці, а також наступала взутою ногою на ступню потерпілого.

Потерпілий, відповідно до висновків експерта, отримав легкі тілесні ушкодження. На даний час жінка звільнена з посади інспектора роти батальйону Управління патрульної поліції в Сумській області.

В судовому засіданні належними і допустимими доказами доведено факт того, що громадянка К., будучи представником влади і службовою особою правоохоронного органу, умисно вчинила дії, які явно виходять за межі наданих їй прав та повноважень, і такі її дії супроводжувались болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого. Тобто, вина обвинуваченої доведена в повному обсязі.

Судом враховано ступінь тяжкості вчиненого жінкою злочину, а саме те, що обвинувачена вчинила тяжкий злочин. При цьому, також взято до уваги позицію потерпілого, який не мав претензій морального та матеріального характеру до обвинуваченої.

Жінка є несудимою, розлучена та самостійно виховую малолітню дитину. Вона також проживає разом з батьками, які за станом здоров’я потребують її постійної уваги, фінансової допомоги та моральної підтримки. Щоб зберегти соціальний зв’язок обвинуваченої із сім’єю, насамперед з дитиною, та не лишати дитину материнської турботи та ролі у вихованні, оскільки батько такої участі у вихованні не приймає, суд вважав, що обвинувачену можливо на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнити від відбування основного покарання з випробуванням та призначенням іспитового строку.

Джерело

Поширити допис