Головна > Наша діяльність >
26 червня у рамках компанії «Support. Don’t Punish» у м. Київ відбулась перформанс-акція «Спляча красуня – українська наркополітика»

26 червня у рамках компанії «Support. Don’t Punish» у м. Київ відбулась перформанс-акція «Спляча красуня – українська наркополітика»

У червні 2019 року акції глобальної компанії «Support. Don’t Punish 2019 Global Day of Action» відбулись в 261 місті у 92 країнах світу, в тому числі в Україні.

Метою даної кампанії є підтримка программ “зменшення шкоди”, та гуманізація наркополітики країни з метою її фокусу на громадському здоров’ї та правах людини. В Україні акція була організована БО “Всеукраїнська «ЛІГА «ЛЕГАЛАЙФ» спільно із представниками спільноти ЛЖН.

26 червня у Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками, а також Міжнародний день у підтримку жертв катувань десятки тисяч громадських активістів по всьому світу традиційно закликають свої держави припинити жорстоку та безглузду політику «Війни з наркотиками».

Трохи історичного екскурсу по більш ніж сторічній війні.
Боротися з наркотиками на міждержавному рівні світова спільнота розпочала понад 100 років тому , коли у 1909 році представники 13 країн зібралися на Шанхайській опіумній комісії, задля того, аби якимось чином побороти стрімке розповсюдження наркотичних речовин у регіоні після першої та другої опіумної війни, які виникнули через економічні інтереси британської корони у Китаї.
Ключові дати сторічної війни людства з наркотиками методами примусу:

23.01.1912 р Міжнародна конвенція з опіуму (надалі Конвенція)
Передбачала обов’язки договірних сторін взяти на себе зобов’язання, щодо впровадження заходів для поступової ліквідації виробництва курильного опіуму, внутрішньої торгівлі ним, його вживання, а також заборони його імпорту і експорту.

19.02.1925 р. внесено зміни до Конвенції що передбачали:
здійснення контролю за діяльністю осіб, що мають дозвіл на виготовлення, виробництво, ввезення, вивіз, продаж, розподіл і застосування наркотиків; вперше було криміналізовано канабіс, який був визначений як «індійський конопель» (ст. 11 Конвенції); ухвалення внутрішньодержавного кримінального законодавства, що передбачає покарання за порушення положень даної Конвенції

13.07.1931р. внесено зміни до Конвенції, що передбачали:
видачу іншим державам злочинців за скоєння злочинів, пов’язаних з наркотиками; запропоновано створити внутрішньодержавні органи з метою застосування положень Конвенції, регламентації, спостереження і контролю за торгівлею лікарськими речовинами, вказаними в переліку, що додавався до Конвенції;

27.11.1931р. Бангкокська угода за якою роздрібна торгівля опіумом дозволена лише в урядових установах (опіумних курильнях), та встановлено кримінальну відповідальності за відвідування опіумних курилень особами молодше 21 року;

30.03.1961р. Єдина конвенції про наркотичні засоби :
Норми цієї конвенції закріплюють поняття «наркотичний засіб» та основних наркотичних засобів, таких як опій, листка коки, каннабісу, а також інших термінів, пов’язаних з обігом наркотиків та регламентує застосування до осіб, що скоїли навмисні злочини, пов’язані з наркотиками, покарання у вигляді позбавлення волі;

21.02.1971 р Конвенція про психотропні речовини:
У ст. 22, яка містить положення про покарання осіб, котрі вчиняють незаконні дії з психотропними речовинами, водночас йдеться про можливість заміни покарання наркотичних хворих заходами медично-виховного характеру задля поновлення їх працездатності і ре соціалізації;

26.06.1987р прийнято «Всеохоплюючий план майбутньої діяльності по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами».

07.12.1987р Генеральна Асамблея ООН ухвалила щорічно відзначати 26 червня, як «Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом» на знак висловлення своєї рішучості посилювати свою діяльність та співробітництво з метою створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

Починаючи з 1988 року, у цей день, країни на протязі десятиліть, хизувалися одна перед одною своїми досягненнями у війні з наркотиками. Проте перемогти й досі не змогла жодна з країн… Натомість останніми роками все більше людей із різних країн визнають той факт, що ця війна програна та необхідно шукати інші шляхи вирішення проблеми. Підтвердженням тому є глобальна ініціатива, Support. Don’t Punish. («ПІДТРИМАТИ, НЕ КАРАТИ!») спрямована на підтримку зменшення шкоди та політики в сфері наркотиків, яка надає пріоритет громадському здоров’ю та правам людини.

Зокрема в Україні, громадські активісти та представники уразливих до ВІЛ/СНІДу груп населення, починаючи з 2013го року регулярно долучаються до цієї глобальної кампанії.

Цьогоріч заходи на підтримку акції «ПІДТРИМАТИ, НЕ КАРАТИ!» пройшли по всій країні від Слов’янська до Львова.

Так у м. Київ, коло Офіс Президента України відбулась перформанс-акція «Спляча красуня – українська наркополітика» що була організована БО Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю спільно з БО «Всеукраїнська Ліга «Легалайф» за підтримки International Drug Policy Consortium.

На акції зібралися представники Центру Громадського Здоров’я, спільноти ЛЖН та інших уразливих до ВІЛ/СНІДу груп населення, в тому числі секс-працівників, з метою висловити своє занепокоєння, через посилення кримінальної відповідальності у проекті Закону від 20 квітня 2018 року №7279-д, та щодо курсу наркополітики держави після 1 січня 2020 року загалом. Для цього звернулися до Президента з відкритим листом та проханням приділити увагу зазначеному вище питанню та відмінити каральний курс наркополітики у державі.
На думку активістів спільноти ЛЖН, яку вони висловили усім присутнім в театралізованій формі, в світлі прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону від 20 квітня 2018 року №7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» лояльна наркополітика ще не вмерла, а поки що прилегла відпочити й зараз достатньо «легкого дотику» законотворців, аби вона знову прокинулась. Залишається сподіватися що наркополітика у реальному житті прокинеться так само легко й швидко як й під час вистави…

Підтримати, не карати: до Адміністрації президента прийшли наркозалежніПідтримати, не карати: до Адміністрації президента прийшли наркозалежні

Джерело

Поширити допис